+31 6-40746810 info@zen-seo.nl

7 SEO tips voor een beter vindbare website

Het zichtbaar maken van jouw website is vaak een hele klus. Het oerwoud aan termen in SEO maakt het vaak een onoverzichtelijke bezigheid die de ongeoefende webmaster urenlang YouTube filmpjes laat kijken en lappen tekst laat lezen. Om je deze tijd te besparen heb ik voor jou zeven SEO tips samengevoegd in één handig artikel. Door deze tips wordt jouw website in één klap beter vindbaar in zoekmachines.

Schrijf voor je lezer en niet voor zoekmachines

Dit is wat mij betreft de aller belangrijkste SEO tip die er bestaat. Zoekmachines hebben de afgelopen jaren namelijk grote stappen gemaakt als het aankomt op het lezen en begrijpen van teksten.

Het algoritme van Google beoordeeld de teksten op jouw website op leesbaarheid en op welke manier jouw lezer het snelste komt bij zijn of haar doel. Schrijf dus vooral teksten voor jouw lezer en probeer niet te veel zoekmachines naar de mond te spreken. Keyword stuffing is tegenwoordig geen optie meer en teksten schrijven wegvallen tegen de achtergrondkleur is al jaren taboe. Geef gewoon de informatie die jouw lezer nodig heeft.

Gebruik een SEO plugin als hulpmiddel

Als je met WordPress werkt dan heb je vast weleens van Yoast gehoord. Dit is de meest gebruikt SEO plugin voor WordPress. Inmiddels rammelen er echter een aantal nieuwe spelers aan de deur die zeker de moeite van het ontdekken waard zijn. Zo is Rank Math de plugin voor het schrijven van SEO vriendelijke content. Ook voor wat betreft de zogenaamde rich snippets heeft Rank Math fijne oplossingen.

Op hun eigen wijze zullen dit soort plugins aangeven hoe je jouw website kan inrichten zodat deze beter gevonden worden door zoekmachines. De plugins zijn echter geen toverstaf die jouw website ineens op nummer één zullen laten belanden en zijn dan ook niet zaligmakend. Hou in je achterhoofd dat SEO plugins een hulpmiddel zijn.

Wordt beter vindbaar in Google door passende afbeeldingen

Een andere manier om beter gevonden te worden in Google of op andere zoekmachines is door je afbeeldingen te optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan op verschillende manieren die niet al te veel tijd en moeite kosten. Allereerst is het raadzaam om geen hele grote afbeeldingen naar je website te uploaden.

Natuurlijk is het prachtig om hoog resolutie foto’s op je website te hebben, maar het kost veel extra tijd om deze in je website te laden en daarmee is je bezoeker niet geholpen. Upload dus passende foto’s die snel laden. Een foto die groter is dan 100kb is vaak al te groot.

Comprimeer je afbeeldingen voor een snelle laadtijd

Om de afbeeldingen nog beter te optimaliseren is het mogelijk om overbodige informatie uit de afbeeldingen te halen door afbeeldingen te comprimeren. Dit kan vaak met plugins als reSmush.it of Tiny PNG. Mijn voorkeur gaat echter uit naar fotobewerking voordat je deze upload naar je website en dit kan voor Windows met RIOT of voor Apple met ImageOptim.

Gebruik Alt Tags in afbeeldingen voor een beter vindbare website

Als je bezig bent om je afbeeldingen te optimaliseren voor vindbaarheid in zoekmachines, zorg dan eerst dat je de bestandsnaam aanpast naar iets wat met het onderwerp te maken heeft. Dus niet “8842DCM.jpg”, maar “tips-over-vindbaarheid.jpg” Voeg na het uploaden van de afbeelding naar je website een Alt Tag toe aan deze afbeelding. Zoekmachines kunnen jouw afbeeldingen namelijk niet zien, maar lezen de bestandsnaam en de Alt Tag om te beoordelen of de foto relevant is.

Een snelle website is een vindbare website

Als je website snel laadt, dan is het gebruikersgemak van deze website groter en zullen bezoekers sneller kiezen voor jouw website en langer op deze website blijven. De snelheid van je website meten doe je op GT Metrix of op Pagespeed Insights van Google zelf. Na het invullen van de URL van je website kijken deze programma’s waar de knelpunten voor wat betreft snelheid zitten op jouw website.

De genoemde oplossingen zijn vrij vaak technisch van aard en zijn voor een leek moeilijk op te lossen. Vaak worden er ook opties genoemd die misschien voor jouw website helemaal niet relevant zijn en dan zit je voor niks tot laat in de nacht aanpassingen te maken. Zen SEO is gespecialiseerd in technische optimalisatie van websites en kan jou bij deze werkzaamheden ondersteunen.

Backlinks zijn essentieel voor het beter vindbaar  maken van je website

Vann oudsher zijn links naar jouw website toe de basis van op welke plek je komt in een zoekmachine. Dit noemt men backlinks. Hoe meer backlinks er naar een bepaale website gaan, hoe relevanter deze website is, of was eigenlijk. Zoekmachines zijn geëvolueerd en tellen tegenwoordig niet alleen het aantal links, maar ook de relevantie van die links en de belangrijkheid van die link. Alleen maar startpagina’s naar jouw website laten wijzen is dus niet langer dé manier om de autoriteit van je website te verhogen.

Desalnietemin zijn backlinks essentieel voor het beter vindbaar maken van je website. Zorg alleen wel dat de links relevant zijn en komen van websites die ertoe doen. Je kan hierbij denken aan branchegenoten, blogs, Wikipedia pagina’s en nieuwswebsites. Op deze manier zal een zoekmachine jouw website steeds meer als betrouwbaar aanduiden en daarmee beter vindbaar maken.